Cel mai sigur credit ipotecar

In sisteme economice tinere, cum este cel al Romaniei, in care nivelul general de pregatire, educatie financiara si seriozitate sunt relativ mici, institutiile de credit, bancare si nebancare, tind sa profite la maxim. Orice om, inainte de a semna un contract de imprumut se gandeste - mai serios sau mai in treacat - la ce i se poate intampla rau, legat direct de clauze ascunse, elemente variabile sau modificari neasteptate. Daca in cazul creditelor pentru nevoi personale, de consum, negarantate, riscurile sunt aparent mai mici, alta este situatia - cel putin la nivelul perceptiei, in cazul imprumuturilor ipotecare.

Ce sunt creditele ipotecare, si, daca exista, care este diferenta intre acestea si cele imobiliare? Citim pe Wall-street.ro despre aceasta, si iata ce se spune:
"Cel care intentioneaza sa apeleze la un imprumut pentru a achizitiona o locuinta trebuie sa se decida asupra tipului de credit pe care il contracteaza: imobiliar sau ipotecar. Chiar daca, teoretic cel putin, creditul ipotecar este o varianta a celui imobiliar, in oferta bancilor intre cele doua exista destule diferente." Sursa: Wall-street-ro - Credit ipotecar vs credit imobiliar, 2 octombrie 2006.

Asa sa fie oare? Creditul ipotecar este o varianta a celui imobiliar? Sa ne fie cu iertare, dar este exact invers. Creditul imobiliar este destinat achizitiei (sau constructiei) de locuinte, si este intotdeauna garantat cu respectiva proprietate - deci creditul imobiliar este intotdeauna un credit ipotecar. Dar exista si credite ipotecare pentru nevoi personale, deci aria de cuprindere a imprumutului ipotecar este mai larga decat cea imobiliara. Ce inseamna ipotecar pana la urma? Inseamna un imprumut garantat cu un bun imobil (niciodata unul mobil, aceea este altfel de garantie).

Care este riscul celui care solicita banii, intr-un imprumut ipotecar - sa spunem unul pentru nevoi personale? Desigur, riscul este de a pierde proprietatea. Daca creanta (datoria) este mai mica decat valoarea imobilului ipotecat, datornicul este indreptatit sa primeasca diferenta. Desi juridic (si contractual), creditorul isi ia doar partea care i se cuvine, restul intorcandu-se la proprietar, in realitate se adauga cel putin doua costuri majore: mai intai unul financiar, legat de taxele judiciare, cu executorul, de vanzare etc, apoi unul economic - vanarea la licitatie a bunurilor poprite facandu-se rareori la valoarea reala, de piata.

Concluzie? Simplu, nu imprumutati decat daca aveti cum sa achitati ratele. Si, mai ales, orice s-ar intampla, achitati-va ratele. E cel mai bine

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Contact Provident: Ce numar de telefon are Provident?